O batoľatá sa starajú 50 rokov

„Koľko detského smiechu už odznelo v týchto priestoroch, koľko sĺz tu bolo usušených. Medzi týmito múrmi sa mnohí naučili zaviazať si šnúrky na topánkach a naučili sa prvé slová či básničky. To sú všetko príbehy, ktoré sú často prvým dotykom dieťaťa so svetom,“ privítal prítomných primátor Šale Jozef Belický na oslave 50. výročia Detských jasieľ Lienka. Šaľa je jedným z mála miest, kde mestské jasle stále fungujú. V utorok 24. apríla oslávilo zariadenie polstoročie od svojho založenia.

 

Na 8. marec 1968 spomína so slzami v očiach aj prvá vedúca jasieľ Žofia Valová. „Keď som vošla do tejto budovy, všetko tu bolo prázdne. Musela som to zariadiť. Bolo to koncom januára. A 8. marca sme otvárali! Toto zariadenie bolo bleskové, pomáhali nám všetci, ktorí mohli – mesto, Duslo. Už keď prišla tá chvíľa, že sme prijali prvé deti, to boli krásne chvíle,“  spomína pani Valová. V jasliach prežila 27 rokov profesijného života. Na oslave sa stretla s mnohými bývalými kolegyňami. V jasliach pracovali zdravotné sestry a pestúnky. S nápadom zorganizovať oslavu a pozvať aj ich prvú vedúcu prišla Denisa Szombatová.

Dôležitými míľnikmi v živote mestských jasieľ boli aj ďalšie dátumy. Jasle spočiatku poskytovali starostlivosť tým najmenším v troch budovách – dve boli v meste, jedna v mestskej časti Veča. „Do roku 1990 patrili detské jasle rezortu zdravotníctva. Od roku 1991 už patrili pod novovzniknuté samosprávy. Vtedy vznikla OSS v Šali, ktorá prevzala prevádzku už existujúcich jasieľ,“ priblížil riaditeľ OSS Ľubor Gáll. V roku 2001 sa jasle definitívne presťahovali na Okružnú ulicu, kde sídlia aj dnes. Mesto plánuje v budúcnosti priestory zariadenia zrekonštruovať, snaží sa na to získať mimorozpočtové zdroje. V súčasnosti má vypracovaný projekt, s ktorým by vedelo, v prípade zverejnenia výzvy, ihneď zareagovať. Podľa dostupných informácií by mala byť výzva určená pre rekonštrukciu takýchto zariadení najneskôr v budúcom roku.

 

V súčasnosti vedie jasle Andrea Kováčová, o malé Lienky sa starajú dve skúsené a milé pani vychovávateľky. Od mája bude zariadenie navštevovať sedem detičiek. Prihlásiť do mestských jasieľ môžu rodičia dieťa staršie ako šesť mesiacov a mladšie ako 3 roky. Vedenie jasieľ sa snaží vyjsť v ústrety pracujúcim rodičom, aj preto sa o detičky starajú denne od 6.30 do 17.00 hodiny.

 

„Želáme vašej Lienke ešte krásny a dlhý let, aspoň ďalších 50 liet,“ pripojila sa ku gratulácii výročia aj Margaréta Zozuľáková z referátu sociálnych vecí MsÚ Šaľa.

 

(ek)

Fotogaléria k článku












kontakt: Mgr. Andrea Kováčová
posledná aktualizácia: 27.04.2018 14:05
počet zobrazení: 1016
Komentár k tomuto článku (počet reakcií: 0)
Overovací kód

Informácie

Ochrana proti spamu. Je potrebné opísať vygenerovaný bezpečnostný kód.

  
DátumPredmetAutor
  

Poskytujeme Vám možnosť komentára k vyššie uvedenému článku, pričom si vyhradzujeme právo redakčne upraviť a uverejniť ktorýkoľvek z tu publikovaných diskusných príspevkov. Príspevky adresované priamo organizácii zasielajte cez formulár "Napíšte nám", ktorý sa nachádza pod ikonkou červeného tlačítka na grafickom banery nášho portálu. Diskusné príspevky obsahujúce vulgarizmy, rasové narážky a iné spoločensky, morálne a eticky neprípustné skutočnosti má právo administrátor vymazať. Pokiaľ narazíte na takéto príspevky kontaktujte administrátora.

rss

top